ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στο βιολογικό αγρόκτημα του Θοδωρή Αρβανίτη στα Κιούρκα Αττικής.

Καθώς για να πραγματοποιείται πρακτική άσκηση ο αριθμών των μαθητών πρέπει να  είναι περιορισμένος, θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την αποστολή της αίτησης των μαθητών. Με βάση τις ημερομηνίες που δίνονται οι μαθητές θα είναι καλό να μπορούν να παρακολουθήσουν το σύνολο των μαθημάτων. Τα μαθήματα θα είναι σε επίπεδο αρχαρίων οπότε ανθρωποι που έχουν παρακολουθήσει ήδη μελισσοκομικές εκπαιδεύσεις δεν θα έχουν όφελος να συμμετέχουν, ενώ θα καλύψουν και κάποια από τις ήδη περιορισμένες θέσεις.

Οι μαθητές  θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί μελισσοκομική μάσκα και να μην έχουν ισχυρή αλλεργία στο τσίμπημα των μελισσών. Επίσης  θα πρέπει να τηρούν τους βασικούς κανόνες προστασίας ως προς την ενδυμασία (μακρύ παντελόνι, ανοιχτοχρωμα ρούχα μη μάλλινα, όχι έντονα αρώματα).

Συντονιστής εκπαίδευσης: Παναγιώτης Σκοτειδάκης (Γεωπόνος)

Εκπαιδευτές : Δημήτρης Λαζαράκης (Γεωπόνος- Μελισσοκόμος), Δανάη Γεράρδου (Βιολόγος-Μελισσοθεραπεύτρια), Παναγιώτης Σκοτειδάκης (Γεωπόνος)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (Τμήμα αρχαρίων)

1η  Ημέρα 2η  Ημέρα 3η  Ημέρα
– Η βιολογική μελισσοκομία στην Ελλάδα.-Ανατομία της μέλισσας(Κεφάλι- Θώρακας-Κοιλιά).-Ανατομικά χαρακτηριστικά εργάτριας-βασίλισσας-κηφήνα.-Βιολογικός κύκλος μέλισσας.

-Μορφολογικά χαρακτηριστικά αυγού-προνύμφης –νύμφης.

-Κοινωνική συμπεριφορά των μελισσών.

*Εργαστήριο: Αναγνώριση εργάτριας-βασίλισσας-κηφήνα και αναγνώριση σταδίων βιολογικού κύκλου (αυγό –προνύμφη-νύμφη) στο εσωτερικό της κυψέλης

–Εργαλεία και μέσα προστασίας του μελισσοπαραγωγού.-Εργαλεία και σκεύη για εξαγωγή των προϊόντων μελισσοκομίας-Μέτρα προφύλαξης κατά το άνοιγμα της κυψέλης.-Επιθεώρηση μελισσοσμηνών, βασικοί τρόποι καταγραφής.

*Εργαστήριο: Αναγνώριση και τρόπος λειτουργίας του  βασικού μελισσοκομικού εξοπλισμού Επίσκεψη σε μελισσοκομείο και επιθεώρηση μελισσοσμηνών με καταγραφή.

-Προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για μια θέση μελισσοκομείου.- Διάταξη και εγκατάσταση κυψελών στο μελισσοκομείο.-Κανόνες προστασίας  στη μεταφορά μελισσοσμηνών.*Εργαστήριο: Επίσκεψη σε εγκατεστημένο μελισσοκομείο και αξιολόγηση των επιμέρους χαρακτηριστικών.
4η  Ημέρα 5η  Ημέρα
-Μελιτογόνα έντομα (εργάτης του πεύκου κλπ.). Μελισσοκομική χλωρίδα της Ελλάδας   και η διαδοχή της κατά τη διάρκεια του έτους.-Επίδραση παραγόντων που επηρεάζουν την μελιτοέκκριση και νεκταροέκκριση.

*Εργαστήριο: Αναγνώριση  μελισσοκομικής χλωρίδας της περιοχής.

-Προϊόντα της κυψέλης.- Φυσικές και χημικές ιδιότητες των μελισσοκομικών προϊόντων. Είδη μελιού.Επεξεργασία μελιού.-Παραγωγή, επεξεργασία, αποθήκευση γύρης, πρόπολης.*Εργαστήριο: Μακροσκοπική και οργανοληπτική αναγνώριση μελιών διαφόρων προελεύσεων.
6η  Ημέρα 7η  Ημέρα 8η  Ημέρα
-Σημαντικότεροι εχθροί και ασθένειες μελισσοσμηνών.-Μέτρα πρόληψης και υγιεινής-Καταπολέμηση των παθήσεων των μελισσών-Κώδικες ορθής χρήσης σκευασμάτων. Υπολειματικότητα.

*Εργαστήριο: Διάγνωση των σημαντικότερων παθήσεων των μελισσών.

-Εξοπλισμός για την παραγωγή βασιλισσών.-Μέθοδοι Βασιλοτροφίας. -Προϋποθέσεις αποδοχής εισηγμένων βασιλισσών σε ορφανά μελίσσια.-Παραγωγή, επεξεργασία, αποθήκευση βασιλικού πολτού.

*Εργαστήριο: : Επίσκεψη σε μελισσοκομείο και εφαρμογή διαδικασιών παραγωγής βασιλισσών και βασιλικού πολτού.

-Μέθοδοι σύλληψης αφεσμών και εγκατάστασης στις κυψέλες.-Μέθοδοι δημιουργίας παραφυάδων.-Μέθοδοι συνένωσης μελισσοσμηνών.-Μέθοδοι μετάγγισης.

-Μεθοδολογία επιθεωρήσεων.

*Εργαστήριο: : Επίσκεψη σε μελισσοκομείο και εφαρμογή μελισσοκομικών πρακτικών.

9η  Ημέρα 10η  Ημέρα
-Kανονισμός βιολογικής μελισσοκομίας.*Εργαστήριο: : Επίσκεψη σε μελισσοκομείο και εφαρμογή διαδικασιών παραγωγής, επεξεργασίας και αποθήκευσης μελισσοκομικών προϊόντων -Μελισσοθεραπεία.-Θεραπευτικές ιδιότητες των μελισσοκομικών προϊόντων για τον άνθρωπο.-Τρόποι παρασκευής προϊόντων μελισσοθεραπείας.*Εργαστήριο: Παρασκευή κεραλοιφών και βάμματος πρόπολης.

*Τα εργαστήρια αναφέρονται ενδεικτικά. Θα πραγματοποιηθούν μέρος ή το σύνολο αυτών εφ΄ όσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και βρεθεί στο σύνολό του ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Εκτός από τα παραπάνω μαθήματα και μετά από συνεννόηση με τους μαθητές πιθανά θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε εταιρεία μελισσοκομικού εξοπλισμού και μονοήμερη εκδρομή σε μονάδα βιολογικής μελισσοκομίας.

Ώρες και ημέρες μαθημάτων: 10-3-2013/23,24,25-3-2013/6,7-4-2013/20,21-4-2013/11,12-5-2013
Σαβ/το–Κυριακή-Δευτέρα :11-3 μμ

Advertisements